Najlepsze, co możesz zjeść przed i po treningu

Kamil Mrozkowiak

Najlepsze, co możesz zjeść przed i po treningu Fot. Istock
Reklama

Organizm jest jak samochód. Bez odpowiedniego paliwa nie pojedzie.

Zwykle słyszymy, by czegoś nie jeść. W końcu negacja przyciąga więcej uwagi i wymaga o wiele mniej wysiłku niż stworzenie czegoś konstruktywnego. Jeśli więc chcemy dowiedzieć się, jakich produktów, a nawet całych dań, unikać, by cieszyć się płaskim brzuchem, poznamy je w mgnieniu oka. Ale nie idźmy na łatwiznę. Nie teraz.

 

 

To truizm, ale musi tutaj paść. To, co jemy i kiedy jemy, ma olbrzymi wpływ na nasz postęp w treningach. W końcu przyrost mięśni lub sama rzeźba nie zrobią się same, a my musimy mieć siłę, by ćwiczyć.  Dlatego poniżej znajdziecie listę 10 produktów i dań. Pierwszych pięć najlepiej posłuży nam jako zastrzyk energii przed wysiłkiem, pozostałe zregenerują organizm po uprawianiu sportu.  

  

Co jeść przed treningiem? 

 

 1. Jogurt grecki

 

Dostarczy dwa razy więcej białka niż jego zwykły odpowiednik. Zawiera również cynk oraz witaminy B12 (odpowiednie ukrwienie organizmu) i B6 (pomaga w przemianie tłuszczów i węglowodanów). Naturalne pochodzenie jogurtu wzmacnia także układ odpornościowy.

 

2. Tost pełnoziarnisty z masłem migdałowym

 

Częściej słyszymy o maśle orzechowym, ale przed treningiem nieco więcej zaoferuje nam jego migdałowy odpowiednik. Zawiera mniej tłuszczów nasyconych oraz witaminy żelazo i wapń. To kaloryczne jedzenie, ale przed wysiłkiem organizm potrzebuje węglowodanów.

 

3. Orzechy brazylijskie

 

Organizm odwdzięczy nam się za każdego zjedzonego orzecha. Oczywiście pod warunkiem, że wcześniej nie posolimy go lub nie zalejemy czekoladą. Jednak spośród wszystkich i tak bardzo zdrowych orzechów, szczególną uwagę warto zwrócić na te brazylijskie. Zawierają bardzo dużo selenu pomagającego zwalczać stany zapalne i podnoszącego odporność organizmu. Nie brakuje w nich również dobrych tłuszczów i białka.  

 

4. Omlet ze szpinakiem i chili 

 

Dla dzieci szpinak to często kulinarna trauma. Warto jednak wrócić do niego, będąc dorosłym. Te zielone liście to znakomite źródło witamin A, B, C, E, cynku i błonnika. Jajka z kolei zawierają bezcenne białko, ale papryczka chili kapsaicynę pomagającą spalać tłuszcz.

 

 

5. Kawałki jabłka z masłem orzechowym

 

Prosta w przygotowaniu i dość kaloryczna przekąska. Coś dla lubiących na słodko. Jabłka są bogate w przeciwutleniacze i błonnik, a masło orzechowe to roślinne białko, potas, błonnik, magnez i witamina E. Znakomity zastrzyk energii przed wysiłkiem.  

 

Reklama

Co jeść po treningu? 

 

1. Komosa ryżowa

 

Bezcenne źródło magnezu i fosforu, białka i błonnika. W końcu zainteresowanie ze strony NASA i badania nad zastosowaniem komosy w długich lotach kosmicznych nie wzięło się znikąd. 100 g ugotowanej komosy ryżowej to 149 kcal. 

 

2. Kiwi

 

Pomaga nie tylko zapaść w bezcenny sen, ale i zawiera olbrzymie pokłady witamin C i K. Ta druga ma olbrzymi wpływ na krzepliwość krwi i siłę naszych kości.

 

 

3. Pierś kurczaka

 

Duża dawka chudego białka i witamin. Nie zawiera rtęci, czego niestety nie można powiedzieć o, skądinąd przecież, zdrowych dla człowieka rybach. Warto jeść ok. 45 min. po wysiłku.

 

4. Awokado 

 

Zawiera bardzo dużo potasu, błonnika i zdrowych kwasów tłuszczowych. Obniża też poziom cholesterolu. Można je dodać w zasadzie do wszystkiego - na gotowanych jajkach począwszy, a grillowanym mięsie skończywszy. 

 

5. Gorzka czekolada (min. 70% kakao)

 

Bardzo dobre i znakomicie przyswajalne źródło energii po wysiłku. Kilka kostek dostarczy zmęczonemu odpowiednią dawkę magnezu, potasu i żelaza. Co ważne, zawiera znikome, o ile w ogóle, ilości cukru, którego lepiej unikać.

 

Artykuł ukazał się w na stronie brytyjskiego wydania Esquire. 

 

Reklama

Zobacz galerię - 12 zdjęć

Reklama

Polecane wideo

Podobne tematy

Reklama