5 cudów na stole, czyli co wypić i zjeść w Gruzji

Kamil Mrozkowiak

5 cudów na stole, czyli co wypić i zjeść w Gruzji Fot. Instagram
Reklama

Niebo w gębie? Nie, na Kaukazie.

Reklama

Świat dopiero teraz odkrywa Gruzję. Polacy odkryli ją zdecydowanie wcześniej. Odkryli i chętnie do niej jeżdżą. Wino jest znakomite, jedzenie świetne, latem pogoda zawsze sprzyja, są góry, jest i morze, nie musimy przesadnie głęboko sięgać do portfela i w końcu, co najprzyjemniejsze, lubią nas tam. Czego więc chcieć więcej? Co najwyżej kilku wskazówek, gdzie zajrzeć, co zobaczyć, co zjeść i czego się napić. Dlatego podpowiadamy, czego absolutnie nie można pominąć, zasiadając do gruzińskiego stołu. Nie ma znaczenia, czy będzie to hotelowa restauracja, czy skromny stolik przed wiejską chatą. Tradycyjnie przyrządzone danie lub napitek zawsze nam zasmakuje.

 

Co zjeść i czego napić się w Gruzji?

  

1. Chaczapuri

 

Danie-ikona. Absolutny klasyk i esencja gruzińskiej kuchni. Placek wypiekany z ciasta chlebowego lub drożdżowego i wypełniony serem. W najbardziej tradycyjnej formie przed podaniem wbija się na niego jajko. Danie łatwo modyfikować, dlatego doczekało się bardzo wielu wersji - od mięsnych (kurczak) po wegańskie (szpinak, pieczarki).  

  

 

A post shared by Marcin Malik (@smarttravelspl) on Jun 4, 2017 at 10:03am PDT

 

2. Wino z amfory kwewri

 

W kraju, w którym tradycja winiarstwa sięga 8 tys. lat, nie może być mowy o przeciętnych trunkach. Ręcznie wykonywane amfory zakopuje się w ziemi, a wrzucane do nich winogrona fermentują w naturalny sposób przez kilka miesięcy i bez użycia chemicznych dodatków. Smak doceniają zarówno amatorzy szlachetnego trunku, jak i najlepsi sommelierzy. 

  

 

A post shared by Shalva Chilauri (@shako_chila) on May 4, 2017 at 7:39am PDT

 

3. Chinkali

 

Charakterystycznie wyglądające pierogi, zazwyczaj z mięsem rosołowym. Nie brakuje jednak i wegetariańskich wariacji na temat tego, które przypominają nieco naszą kuchnię - ser, warzywa, grzyby itp. Znawcy gruzińskich dań uprzedzają jednak, by nie zjadać za wszelką cenę końcówek pierogowych sakiewek. Często bywają niedogotowane.

  

 

A post shared by Romeo (@romansamek) on May 15, 2017 at 10:39am PDT

  

4. Kubradi 

 

Gruzja plackami stoi, dlatego musieliśmy wspomnieć o jeszcze jednym. W tym wypadku będzie to coś dla mięsożerców. Pod ciastem kryje się znakomicie doprawiona baranina. Możemy zamówić go jako danie główne, ale znawcy polecają kubradi również jako bardzo dobry dodatek do zup.  

 

 

A post shared by Sumi Mahmud (@mahmudsumi) on May 16, 2017 at 8:28pm PDT

  

5. Czkmeruli

 

Idealne danie dla fanów drobiu. Ten kurczak w śmietanowo-ziołowym, choć czasem i maślano-czosnkowym, sosie jest tak sycący, że jedno danie w zupełności wystarczy dla dwóch osób.

 

 

A post shared by Manana Qveliashvili (@mananaqey) on Apr 30, 2017 at 10:49am PDT

 

Reklama

Zobacz galerię - 10 zdjęć

Reklama

Polecane wideo

Podobne tematy

Reklama