Gordon Ramsay ujawnił, czego nie zamawiać w restauracji

Kamil Mrozkowiak

Gordon Ramsay ujawnił, czego nie zamawiać w restauracji Fot. FPA / Fame Fly Net Pictures
Reklama

Świadomość zawsze popłaca.

Ramsay nie nigdy nie owija w bawełnę. W końcu popularność zdobył nie tylko świetną kuchnią, ale i permanentną brutalnie-złośliwą krytyką kulinarnych aspiracji amatorów. Dlatego my również nie będziemy dłużej się rozwodzić, od razu przechodząc do rzeczy. Do rzeczy, czyli przytoczenia pytań, które kontrowersyjny szef kuchni usłyszał od redaktorów Town and Country. Najwyraźniej musiał być w dobrym humorze, bo wymienił kilka przydatnych rad bywalcom restauracji. Wybraliśmy te najbardziej praktyczne.

 

Jak zachować się, gdy podano nam źle przygotowany posiłek?

 

To klient jest królem. Wychodzisz do restauracji w związku ze specjalną okazją, jeśli więc nie jesteś zadowolony, wykorzystaj sposobność poinformowania o tym obsługi. Dzięki temu będzie miała możliwość naprawienia popełnionych błędów. Ważne jest również komplementowanie dobrego posiłku. Nie wstydź się tego.

 

Pytanie obsługi o rekomendację: zawsze czy nigdy?

 

To zależy od charakteru restauracji, ale obsługa zazwyczaj próbuje większości dań z menu. Może więc powiedzieć, czego użył szef kuchni lub jakie dania szczególnie upodobali sobie miejscowi. Będąc w drodze, otrzymałem wiele sugestii od obsługi.

 

Czego nigdy nie powinno się zamawiać w restauracji?

 

Zanim zamówisz zupę dnia, zapytaj, co było nią wczoraj. Może okazać się, że w praktyce dnia zupa dnia jest zupą miesiąca.

 

Reklama

 

Czy zamówienie dobrze wysmażonego steku to tabu?  

 

Dobre pytanie. Problem z nadmiernie wysmażonym mięsem polega na utracie walorów smakowych. Warto więc słuchać rekomendacji szefa kuchni lub zawsze zamawiać co najwyżej średnio wysmażonego stek.

 

Mit na temat restauracji, którego nie znosisz

Każdy może być jej właścicielem i każdy może ją prowadzić. 

Reklama

Zobacz galerię - 11 zdjęć

Reklama

Polecane wideo

Podobne tematy

Reklama